On 24-27 October, 2017 in Tallinn, Estonia was organized EaP Civil Society Conference and the 9th EaP CSF Annual Assembly. This 3-day event was ambitious in terms of topics covered and expected outcomes.
Strong delegations of the civil society organisations’ representatives from the six Eastern Partnership countries and the EU participated in the event. A big number of Estonian CSOs werw taking part in the event this year jointly conducted with the Estonian Presidency. They was happy to share their experiences during policy debates and other sessions . A large number of high-level officials from the European institutions, EU member states and EaP was speaking at the event. Instead of traditional session on adoption of the EaP CSF resolutions, the civil society attendees was adopt the Civil Society Declaration to the EaP Summit. The declaration was voted on during Day 1.
The novelty this year is Policy Debates and Experience Exchange within Working Groups. The sessions was focus on some of priority areas (gender equality, SMEs development, energy efficiency, environment, youth empowerment and labour migration) of the 20 Deliverables for 2020, while also reflecting on the recommendations included in the Civil Society Declaration to the Summit. The sessions was advance policy debate in the relevant areas through discussing the results of relevant EaP CSF regranting projects and Estonian CSOs’ experience.
Al 4-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului estic
Cel de-al 4-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului estic a avut loc în perioada 26-27 octombrie 2017 la Tallinn. Acesta a evaluat realizările Parteneriatului estic din perspectiva afacerilor și a continuat discuțiile cu privire la modul în care cooperarea din cadrul Parteneriatului estic poate fi îmbunătățită în continuare.
Un accent deosebit urmează a fi pus pe redefinirea afacerilor prin soluțiile electronice, prin facilitarea activităților economice transfrontaliere, prin creșterea transparenței, prin diminuarea corupției și prin finanțarea pentru întreprinderile mici și mijlocii.Peste 500 de lideri de afaceri, oficiali guvernamentali, factori de decizie din Uniunea Europeană, din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina s-au reunit pentru a dezbate “Economia digitală: o platformă inovatoare pentru afaceri transfrontaliere fără frontiere”.
Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile privind Extinderea, Johannes Hahn, a declarat: “Forumul de afaceri reprezintă astăzi o mare oportunitate de a discuta provocările legate de modernizarea economiilor și societăților din Parteneriatul Estic cu țările partenere și cu instituțiile financiare internaționale pentru a asigura mediul de afaceri potrivit. Prin intermediul inițiativei UE4Business, UE acordă un sprijin sporit pentru creșterea, exportul, inovarea și adaptarea la o economie digitală “.
Forumul servește drept platformă pentru participanți pentru a discuta cum pot fi redefinite procesele de guvernare și creată o bază pentru economiile transparente. Discuțiile se axează, de asemenea, pe comerțul transfrontalier, pe logistică, pe comerțul electronic și pe finanțarea afacerilor internaționale.
În cadrul inițiativei EU4Business, UE oferă acces la finanțare, sprijină exporturile către noi piețe și oferă know-how pentru creștere economică a întreprinderilor mici în toate cele șase țări partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Din 2009, UE a sprijinit 100.000 de întreprinderi și a contribuit la crearea a peste 10.000 de noi locuri de muncă în regiune.
În marja evenimentului este semnat un acord între UE și Banca Europeană de Investiții (BEI). Acest nou proiect, care face parte din EU4Business, va permite BEI să își ofere primele împrumuturi în monedă locală în Ucraina. De asemenea, BEI și Fondul European de Investiții (FEI) vor semna alte trei acorduri de garantare garantate de UE împreună cu băncile locale pentru a răspunde nevoilor urgente ale întreprinderilor georgiene, moldovenești și ucrainene.
Planul de investiții externe, prezentat la Forumul de Afaceri la 27 octombrie, este un alt instrument al UE pentru creșterea economică și a stabilității. Garanția sa inovatoare va facilita investițiile în sectoare cheie ale economiei din țările Parteneriatului estic. 150 de companii vor participa la sesiunea B2B, așteptând să stabilească noi parteneriate și parteneriate de afaceri.
Forumul de afaceri al Parteneriatului estic este organizat la fiecare doi ani, ca eveniment secundar la Summit-ul Parteneriatului estic, care va avea loc în acest an la 24 noiembrie la Bruxelles