Vremea in Chisinau
Serviciul Hidrometeorologic
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Meeting in the Business Center "Le Roi)", Chisinau, 13.09.2012

UN_Women_English_Blue_Small_ALONE

Organizaţiile societăţii civile propun introducerea măsurilor speciale temporare, dezvoltarea capacităţilor femeilor lideri şi campanii informaţionale

Reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile din Moldova au vociferat propunerile şi recomandările lor privind creşterea participării femeilor în politică

Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) a organizat la 13 septembrie o masă rotundă cu reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile din Moldova privind “Liderismul politic al femeilor din Moldova”. Evenimentul a avut loc în cadrul misiunii UN Women în Moldova „Participarea şi liderismul femeilor în politică”.

IMG_8401.jpg Noi credem că este de importanţă majoră să ne consultăm cu societatea civilă. Sugestiile şi recomandările Dvs vor contribui la elaborarea unui nou program privind liderismul şi participarea politică a femeilor în Moldova”, a remarcat Natia Cherkezishvili, Consultant Tehnic Superior/Manager de program, UN Women. Reunind reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale active în domeniul egalităţii de gen, drepturilor femeilor, abilitării economice a femeilor şi promotorii egalităţii de gen, masa rotundă a reprezentant o platformă pentru schimbul de opinii, experienţă şi recomandări privind intensificarea participării politice a femeilor.

Statisticile arată că reprezentarea femeilor în politică în Moldova este limitată şi femeile deţin puţine mandate în funcţiile politice de conducere. Politica este dominată de bărbaţi şi publicul general manifestă încă reticenţă faţă de rolul femeii în politică. Un sondaj realizat în 2011 menţionează explicit că aproximativ unul din trei locuitori ai Moldovei consideră că „nu există spaţiu pentru femei” în politică.

IMG_8420.jpgÎn acest context şi ţinând cont de angajamentele Moldovei în faţa organismelor internaţionale, UN Women în Moldova susţine desfăşurarea unei misiuni pentru a analiza comprehensiv participarea politică a femeilor şi elaborarea unui document de program privind „Liderismul şi participarea politică a femeilor în Moldova”. Misiunea este condusă de Dl Skye Christensen, Consilierului electoral UN Women pentru Liderism şi Participarea Politică.

Subreprezentarea femeilor în politică este influenţată de o serie de factori, conform părerilor ONG, în special: lipsa voinţei politice din partea partidelor politice şi liderilor de a promova femeile, lipsa independenţei economice a femeilor, ceea ce le face vulnerabile să contribuie financiar în mod egal cu bărbaţii, lipsa abordării sistemice privind educaţia gender în instituţiile academice şi dezvoltarea capacităţilor femeilor lideri şi politicieni, promovarea insuficientă a femeilor lideri în mijloacele de comunicare naţionale şi locale.

Introducerea măsurilor speciale temporare în legislaţia naţională, educaţia gender, consolidarea continuă a capacităţilor femeilor lideri şi promovarea intensă la scară naţională a femeilor sunt recomandările organizaţiilor societăţii civile şi promotorilor egalităţii de gen pentru promovarea participării politice a femeilor în stat.

Pe parcursul misiunii, expertul se va întruni cu membrele Parlamentului, femeile lideri, partidele politice şi reprezentanţii media precum şi reprezentanţii Agenţiilor Naţiunilor Unite în Moldova şi alte organizaţii internaţionale, donatori care activează în domeniul respectiv. O şedinţă de validare şi prezentare a constatărilor principale şi intervenţiilor posibile ale programului potenţial va fi organizată pe 26 septembrie 2012.

IMG_8423.jpgIMG_8445.jpgIMG_8429.jpgIMG_8412.jpgIMG_8408.jpg